Se vam je ponudila poslovna priložnost za opravljanje storitev v Nemčiji? Sklepate pogodbo o poslovnem sodelovanju z nemškim podjetjem? Pred vstopom na nemški poslovni trg je dobro, da veste, da je za delo v Nemčiji treba pridobiti kar nekaj dokumentov in dovoljenj. Izpolniti morate obveznosti tako z delovnopravnega področja kot tudi s področja obdavčitve podjetij, zaposlenih in obveznosti z naslova DDV.

Za podjetja, ki si želijo svoje gradbene storitve razširiti tudi na nemški trg ponujamo pomoč pri urejanju najpomembnejših dokumentov. Tako bo vaše poslovanje v Nemčiji potekalo nemoteno in v skladu z nemško zakonodajo.

1. Korak – Zoll prijava

Delodajalci s sedežem v tujih državah ali podjetja, ki najemajo delavce za delo v Nemčiji od podjetij s sedežem v tujih državah, so dolžni prijaviti svoje zaposlene na nemški carinski službi (Zoll) in izjaviti, da izpolnjujejo delovne pogoje, ki veljajo v Nemčiji. Delavci morajo biti prijavljeni od prvega delovnega dne v Nemčiji, prijavo pa je potrebno opraviti za vsako delovišče posebej. Pri Agenciji Spin d.o.o. prijavo za vas uredimo hitro in enostavno, vi pa s tem poskrbite za nujno prijavo pri nemških oblasteh in se tako izognete visoki denarni kazni, katero lahko dobite, če tega ne storite oz. ne storite tako kot je to potrebno!

2. Korak – Soka-bau sklad

Nemčija je za delavce iz gradbene panoge ustanovila sklad za plačevanje prispevkov za delavčev dopust. Gradbena panoga se v nemškem davčnem smislu upošteva v najširšem smislu, zato se je potrebno pri dotičnem uradu Soka-Bau pozanimati ali dejavnost, ki jo opravljate spada v sklad ali ne ter ali morate plačati prispevek za sklad. Pri Agenciji Spin d.o.o. vam pomagamo pri urejanju oz. pridobivanju tega Soka-bau potrdila. Zaupajte to delo strokovnjakom, vi pa se boste v tem času lahko fokusirali na druge stvari oz. organizacijo samega dela v Nemčiji.

3. Freistellungsbescheinigung (Potrdilo o oprostitvi plačila gradbenega odbitnega davka)

Dejavnost gradbeništva in montaže je v primeru poslovanja s tujimi pravnimi osebami v Nemčiji obdavčena z gradbenim davkom (Bauabzugssteuer) v višini 15%, ki ga odvaja nemški naročnik. Če slovensko podjetje pridobi potrdilo za oprostitev plačila tega davka, potem obveznost plačila davka seveda odpade.

Potrdilo o oprostitvi plačila gradbenega davka mora imeti vsako tuje podjetje, ki opravlja gradbene, monterske ali inštalacijske storitve v Nemčiji. Potrdilo ni pogoj za začetek dela, je pa pogoj za plačilo računa s strani naročnika. V primeru, da potrdilo ne predložite vašemu naročniku, vam mora pri plačilu računa zadržati 15% od vrednosti računa ter nakazati nemškemu finančnemu uradu in to pri vsakemu plačilu računa. Zadržani gradbeni davek se lahko pridobi nazaj, a šele po preveritve davčnih obveznosti v začetku naslednje leta. Preveritev davčnih obveznosti je koledarski pregled celotne dokumentacije, ki se nanaša na delo v Nemčiji in skozi katero se ugotavlja morebitne davčne ali dohodninske obveznosti do nemške države. IN naše podjetje vam lahko seveda pomaga to pridobiti.

4. Registracija za namene DDV v Nemčiji

V primeru vključevanja nadaljnjih podizvajalcev ali opravljanja storitev fizičnim osebam je slovensko podjetje zavezano k registraciji za namene DDV v Nemčiji. V vašem imenu lahko seveda pridobimo nemško ID za DDV (Ust-ID-Nummer).

Za več informacij nas lahko pokličete na telefon 070 77 77 65 ali pa nam pišete na info@agencijaspin.si in z veseljem vam bomo pomagali ter strokovno svetovali.

Continue Reading

Get a personal consultation.

Call us today at (555) 802-1234

Request a Quote

Aliquam dictum amet blandit efficitur.