spinning your creativity

Kateri so najbolj iskani poklici v Sloveniji?


Veste, kateri so trenutno najbolj iskani poklici v Sloveniji? Delavcev primanjkuje predvsem v večini obrtnih poklicev.


Povpraševanje po delavcih je pri nas veliko. Danes je na spletni strani Zavoda za zaposlovanje RS objavljenih 3.326 prostih delovnih mest. Med njimi so številni najbolj iskani poklici. Slovenski delodajalci pa vse pogosteje poročajo, da jim primanjkuje ustreznega kadra.

 

Najbolj iskani poklici so obrtniki


Delež delovno aktivnih Slovencev raste, junija se je približal številki iz leta 2008. Na Zavodu za zaposlovanje ocenjujejo, da bi lahko ta rezultat v prihodnje presegli. Vseeno določen delež ljudi ostaja brezposeln. Najtežje zaposljivi so starejši (kljub aktivnim ukrepom za njihovo zaposlovanje), tudi zato, ker je na trgu dela danes več starejših kot pred leti, med drugim zaradi sprememb pokojninske zakonodaje.

 

Pomanjkanje delovne sile vse bolj občutijo slovenski obrtniki. Povpraševanje po delavcih je v skoraj vseh obrtnih poklicih večje od ponudbe (izjeme so frizerji, vrtnarji in cvetličarji).

 

In kateri poklici so v Sloveniji trenutno najbolj iskani? To so oblikovalci kovin (orodjarji), strugarji in mizarji ter kuharji in natakarji. Danes je samo na strani Zavoda za zaposlovanje objavljenih 237 prostih delovnih mest v strežbi! Težave pri iskanju usposobljene delovne sile imajo tudi gradbinci in prevozniki.

Tudi na Obrtni zbornici Slovenije opozarjajo, da je pomanjkanje kadrov v obrtnih poklicih zelo pereče. Danes so namreč obrtniki najbolj iskani. Zato v Obrtni zbornici Slovenije spodbujajo mlade in njihove starše, naj se bolj odločajo za obrtne poklice.

 

Delodajalci se trudijo obdržati zaposlene


Na Zavodu za zaposlovanje opažajo, da so potrebe delodajalcev pogosto v neskladju s profili iskalcev zaposlitve. Med brezposelnimi namreč ni več dovolj ustreznih kandidatov. Zato se delodajalci vse bolj trudijo, da zaposlene obdržijo. V prihodnosti pa se bodo morali še bolj potruditi, da bodo obdržali dobre delavce. Pri tem ne gre le za višje plače, temveč med drugim tudi boljše delovne pogoje in urnik dela.

 

 

 

 


vir: data.si


Stopite v stik z nami

Informacije

Splošne informacije

Gregor Borošak

Direktor

Valentina Ratkajec

Namestnica direktorja

Marjana Jurovič

Prodaja, delovna dovoljenja

Marko Zofič

Administrator

Suzana Jurman

Marketing, jumbo plakati

Pišite nam
Kje smoAgencija SPIN d.o.o.
Od pon. do pet. 8:00 do 17:00

Pišite nam

Povpraševanje

Povprašajte nas za neobvezujočo ponudbo, ki vam je bomo pripravili v najkrajšem možnem času.