spinning your creativity

Rudarjenje s kriptovalutami


Rudarjenje s kriptovalutami je v zadnjem obdobju izjemno privlačno, saj so kriptovalute pogosto predstavljene predvsem kot priložnost za hiter zaslužek. Ker si kar nekaj posameznikov rudarjenje s kriptovalutami izbira za dejavnost svojega podjetja, se je marsikdo pri postopku za ustanovitev podjetja vprašal, katero dejavnost mora sploh izbrati. Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2008) namreč neposredno te dejavnosti ne navaja, zato smo že pred časom zaprosili Statistični urad RS (SURS) za pojasnila. SURS je namreč pristojen za pojasnila v zvezi s SKD.

 

Katero dejavnost registrirati za rudarjenje s kriptovalutami?

Pri odpiranju podjetja je namreč treba izbrati eno ali več dejavnosti, ki so navedene v SKD iz leta 2008. SURS smo tako vprašali, katero dejavnost konkretno mora registrirati podjetnik v primeru, ko se želi ukvarjati z rudarjenjem kriptovalut.

Takrat so nam zatrdili, da je to dejavnost 70.220 Drugo podjetniško in poslovno svetovanje, vendar so nam zdaj poslali nova pojasnila!

Obvestili so nas, da se rudarjenje s kriptovalutami kot podjetniška dejavnost uvršča pod šifro 63.110 Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti.

Kot pojasnjujejo, je rudarjenje postopek, v katerem računalniki izvajajo računske postopke, s katerimi procesirajo nakazila, varujejo omrežje in skrbijo za soglasje in usklajenost vseh udeležencev sistema.

Vsakdo se lahko loti rudarjenja tako, da na specializirani strojni opremi požene temu namenjeno programsko opremo. Programska oprema za rudarjenje spremlja nova nakazila v vrstniškem omrežju in izvaja opravila za procesiranje in potrjevanje teh nakazil.

Denarna motivacija za rudarjenje je, da rudarji prejmejo prispevke, ki jih uporabniki plačajo pri pošiljanju nakazil, in nove kripto žetone, ki nastajajo po vnaprej določenem obrazcu.

“Rudarjenje s kriptovalutami vsebinsko pomeni opravljanje računalniških storitev preverjanja in potrjevanje transakcij, ki so se opravile s kripto žetoni. Zato lahko tovrstno rudarjenje uvrstimo v dejavnost SKD 63.110  Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti, CPA 63.11.11 Obdelava podatkov:  omogočanje uporabe naprav ali mrež za obdelavo podatkov.” so zaključili na SURS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vir: data.si


Stopite v stik z nami

Informacije

Splošne informacije

Gregor Borošak

Direktor

Valentina Ratkajec

Poslovna sekretarka

Marjana Jurovič

Prodaja, delovna dovoljenja

Marko Zofič

Administrator

Suzana Jurman

Marketing, jumbo plakati

Pišite nam
Kje smoAgencija SPIN d.o.o.
Od pon. do pet. 8:00 do 17:00

Pišite nam

Povpraševanje

Povprašajte nas za neobvezujočo ponudbo, ki vam je bomo pripravili v najkrajšem možnem času.