spinning your creativity

Stvari, zaradi katerih greste sodelavcem na živce


V kolektivih so združeni posamezniki, ki so po naravi lahko popolnoma različni. Zato je zelo pomembno, da se zavedate, katere stvari ljudi spravljajo ob živce.

 

Ali čutite, da med sodelavci niste ravno najbolj priljubljeni? Če ne gre za primer šikaniranja ali mobinga, temveč res le za manjšo stopnjo priljubljenosti, si vzemite čas in preučite svoja ravnanja, še posebno če imate te težave tudi zunaj delovnega okolja.

Če odkrijete naslednje znake, skušajte zavestno delati na sebi in se popravite, saj vas določena ravnanja kažejo v izjemno neprofesionalni luči. Gre za navade, ki veljajo za vse: zaposlene in vodje.

 

1. Zamujanje

Ravnanje, ki mnoge spravlja ob živce. Zaposleni, ki ves čas zamuja na delo in sestanke, pa še nepripravljen prihiti, je izjemno moteč. Vzemite se v roke in prenehajte to slabo navado, ki najverjetneje v slabo voljo spravlja tudi vaše prijatelje in družino. Dobro je, da na delo pridete nekaj minut prej, v miru odložite svoje stvari in se lotite dela.

Z zamujanjem svojim sodelavcem sporočate, da jih ne spoštujete. Ljudje to navado dojemajo kot nesramno, arogantno in netaktno.

 

2. Sporočite, da ste bolni, v resnici pa niste

In to počnete vsak mesec. Tovrstne laži na delovnem mestu zelo hitro zaznajo. Sodelavci in nadrejeni vam ne bodo več zaupali: tudi ko boste res zboleli, bodo menili, da se znova pretvarjate.

 

3. Ves čas ste negativni

Vodja vam dodeli nalogo, vi pa jo nemudoma označite za neumno in neizvedljivo?

Zaposleni predlaga nekaj novega, vi pa predlog zavrnete takoj, ne da bi poslušali do konca?

Vodje, ki zavračajo predloge, in zaposleni, ki se na naloge odzivajo z negativizmom, so slabi za podjetje. Če se to dogaja ves čas, je zadeva lahko celo uničujoča za kolektiv. Ljudje, ki so ob takšnih osebah, se velikokrat počutijo, kot da bi jim nekdo črpal energijo in se jim nagonsko začnejo izogibati.

Raziskava CareerBuilder je pokazala, da je kar 62 odstotkov delodajalcev povedalo, da takšne osebe ne bodo nagradili z napredovanjem.

A pozor: to še ne pomeni, da morate biti tiho in da ne smete opozoriti na določene težave. Gre pa za način – ali ves čas iščete, kako se nekaj ne da narediti, ali pa iščete načine, kako se nekaj da narediti? Razlika je očitna.

 

4. Vsakič, ko vam dodelijo nalogo, postavite kup vprašanj

Res je, da ni neumnih vprašanj. Je pa razlika, če vsakič, ko dobite novo delovno nalogo, postavite na kupe vprašanj, ki kar bruhajo iz vas in kažejo na to, da se želite izogniti nalogi. Morda jo celo želite prevaliti na sodelavca? To vam bo zamerila celotna ekipa.

 

5. Ne pospravite za seboj

Puščate umazane skodelice kave na mizi? V skupnem hladilniku že ves mesec gnije vaša hrana? Kar 36 odstotkov delodajalcev je odgovorilo, da takemu zaposlenemu ne bi zaupali napredovanja.

Nekateri dobro delujejo v neredu, ki je za njih popolnoma logičen in se v njem tudi znajdejo. Če pa je vaša miza polna papirjev, med katerimi gnije banana in se vmes še najdejo drobtine kruha, pa je že druga zgodba.

 

6. Med sestanki niste pozorni

Ali med sestankom oddelka ves čas gledate v telefon, pišete zasebna sporočila, pregledujete splet? Prenehajte. Če je zadeva povezana z vašim delom, bodo nadrejeni še razumeli. Če gre za nujno zasebno zadevo, bodo tudi razumeli. A če se bo to ponavljalo na vsakem sestanku in ves sestanek, boste prejeli črno piko.

 

7. Prekinjanje

Ves čas vpadate v besedo in prekinjate sodelavca. Gre za znak, da ste nespoštljivi in neučakani.

Sodelovanje v pogovoru je seveda zaželeno, a morate izbrati pravi trenutek, da spregovorite. Pri tem spoštujte sogovornika.

 

8. Vsevednež

Nihče noče delati s človekom, ki je prepričan, da vse ve. Še huje je, če to delate na način, da nekoga ves čas opozarjate, da se moti, ga popravljate, dopolnjujete ... ali pa celo najhujše: vzamete njegovo idejo, jo malo preoblikujete in jo nato prodajate kot svojo. Morda vam bo na začetku uspelo, a kaj hitro bo očitno, da nimate pojma, kaj delate, saj ideja ni zrasla na vašem zelniku in ne veste, kako jo izpeljati. S tovrstnim početjem si le zmanjšujete ugled v kolektivu.

 

9. Bahač

Če ste ponosni na svoj uspeh, je razumljivo, da se želite pohvaliti pred sodelavci. To storite umirjeno in dostojanstveno. Če se boste bahali na ves glas in ves dan, boste hitro sodelavcem šli na živce. Prav tako se ne hvalite na način, da s tem ponižujete druge. Nekateri se celo bahajo tako, da izpostavljajo napake sodelavcev, da bi oni delovali bolje.

Vedeti morate, kaj pomeni skromnost in kdaj prenehati.

 

10. Šminkate se vpričo vseh

Lakirate nohte kar pred vsemi sodelavci, tako da je vonj laka že napolnil prostor? Popravljate šminko in nanašate korektor?

Saj veste, da so za to postavljena ogledala na straniščih? Tam se lahko uredite in popravite šminko. Na lakiranje nohtov kjer koli v prostorih podjetja pa pozabite! Gre za izjemno neprofesionalno početje, še posebej zaradi vonja, ki se širi.

 

11. Neurejenost

Če prihajate na delo neurejeni, je to lahko za delodajalca znak, da vam ni do te službe. Še več: lahko se zgodi, da zaradi tega ne dobite napredovanja, vas ne povabijo na sestanek s stranko in podobno.

Tudi delodajalci morajo nekaj razumeti: obleke, čevlji, torbice in drugi modni dodatki, ki jih je zaposleni kupil po normalni ceni, niso znak neurejenosti.

Če želite, da so vaši zaposleni oblečeni v vrhunske in drage blagovne znamke, jih morate tudi temu primerno plačati. Vam ni všeč nizkocenovna torbica ali čevlji vaše zaposlene, ki gre na sestanek s stranko? Potem razmislite o njeni plači in odštejte vse stroške stanovanja, hrane, položnic in finančne skrbi za šoloobvezne otroke. Nato pa razmislite o povišici. S tem, ko boste vlagali v svoje zaposlene, boste vlagali v svoje podjetje.

Pri točki "neurejenost" je sicer svetovana previdnost in taktnost, saj ne veste, zakaj se je nekdo znašel v takšnih okoliščinah. Splošna neurejenost je lahko znak težav, s katerimi se spapada zaposleni – depresija, bolezen ali smrt v družini in podobno.

 

12. Razlaganje o ločitvi (in o drugih osebnih zadevah)

O zaupnih zasebnih zadevah lahko spregovorite le s tistimi sodelavci, ki jim res zaupate. Pogovor naj teče zunaj poslovnih prostorov.

Če boste vsem razlagali svoje osebne zadeve, pričakujte, da boste kmalu dobili nož v hrbet. Nekdo bo razmere izkoristil, da vas očrni in sebe prikaže v dobri luči. To mu bo tudi uspelo, saj je razlaganje osebnih zadev na delovnem mestu znak, da se ne morete osredotočiti na delo.

 

13. Vse hočete vedeti

Normalno je, če hočete vedeti, kdo je novi sodelavec, ni pa normalno, če brskate po dokumentih nadrejenega, da bi izvedeli višino plače, ki jo bo novinec prejemal.

 

14. Pitje alkohola na delovnem mestu

Je treba še kaj dodati?

 

15. Pijanost na službeni zabavi

Tudi to ni dobra ideja.

 

16. Ste prehrupni in glasni

Skoraj vsi imajo vsaj enega sodelavca, ki je glasen in hrupen. Bodite uvidevni in govorite s primerno glasnostjo. Tudi krohot in kričanje nista primerna.

 

17. Ves čas ste na telefonu

In ne opravljate poslovnih klicev, temveč zasebne. Veliko zaposlenih tudi pošilja sporočila in se s svojimi prijatelji dopisuje preko družbenih omrežjih. Nekatera podjetja v tujini imajo glede tega stroga pravila, nekatera tudi grozijo z odpovedjo.

Prav tako je dobro, da vaših zasebnih pogovorov ne poslušajo drugi zaposleni.

 

18. Zaprte skupine

Kolektivi, v katerih se formirajo skupinice, so obsojeni na propad. Po navadi gre za skupine, ki zavračajo druge zaposlene.

Najbolje je, da ste do vseh prijazni. Tako boste pokazali, da ste timski igralec in da imate vodstvene sposobnosti. Tisti, ki se zadržujejo v skupinicah, so po navadi tisti, ki naredijo največ škode kolektivu, saj ga delijo in vnašajo pritiske. Po navadi člani teh skupinic veliko opravljajo in kritizirajo, njihove kritike pa niso dobronamerne, konstruktivne in primerno argumentirane.

 

19. Spoštujte osebni in delovni prostor drugih

Če delate za eno mizo, je ne morete zavzeti v celoti, sodelavca pa stisniti na rob. Bodite uvidevni.

 

20. Preklinjanje

V tujini vas lahko preklinjanje na delovnem mestu spravi v težave, saj boste najverjetneje morali na zagovor.

Sodelavci bodo dobili vtis, da nimate dogajanja pod nadzorom in da se ne znate obvladati.

 

21. Živčne navade

Ves čas preverjate telefon. Grizete nohte. Živčno žvečite žvečilko. Igrate se s pisalom ali ključi. Vse to lahko moti druge, o vas pa si bodo mislili, da je z vami nekaj narobe. Ali pa, da vam je dolgčas.

 

22. Izogibanje druženju

Zabave, večerje, druženja. Ni treba biti na vseh, izberite vsaj eno ali dve zadevi na leto in se pojdite družit s sodelavci.

 

23. Pošiljanje elektronske pošte

Ali vas vaš nadrejeni ali sodelavec vsak dan zasipa s pošto? V naslovu piše, da gre za nujno stvar, pravzaprav pa to sploh ni? Vam piše dolge traktate, kaj ste danes naredili narobe in kako nič ne znate? Gre za res motečo zadevo, in če to počnete, takoj prenehajte. Vedeti morate, kaj je nujno in kaj ni.

Prav tako vam mora biti jasno, da ne morete vsak dan podrejenemu pisati dolgih pisem, kaj vse je naredil narobe, saj to bolj kaže na to, da imate težavo vi in ne on. Če menite, da nekdo ne opravlja dobro svojega dela, ga povabite na razgovor. Uradno ga opozorite, kaj dela narobe, in skupaj določite, v kolikem času se bo izboljšal. Prav tako se dogovorita, kaj se bo zgodilo, če se ne bo izboljšal. V nasprotnem iz dneva v dan vršite psihološki pritisk na zaposlenega, ki bo zaradi tega delal le še slabše. To že meji na mobing.

 

 

 

 

 

vir: cekin.si


Stopite v stik z nami

Informacije

Splošne informacije

Gregor Borošak

Direktor

Valentina Ratkajec

Poslovna sekretarka

Marjana Jurovič

Prodaja, delovna dovoljenja

Marko Zofič

Administrator

Suzana Jurman

Marketing, jumbo plakati

Pišite nam
Kje smoAgencija SPIN d.o.o.
Od pon. do pet. 8:00 do 17:00

Pišite nam

Povpraševanje

Povprašajte nas za neobvezujočo ponudbo, ki vam je bomo pripravili v najkrajšem možnem času.