Kdo so pripadniki generacije Y?

Generacijo Y v delovnem okolju predstavljajo kadri, ki so rojeni v obdobju od leta 1979 do 2000. Pri tem na mejnike med generacijami ne smemo gledati črno in belo, saj se le te prepletajo.

Seveda je vsak človek zgodba zase, toda raziskovalci so ugotovili, da vsako generacijo označujejo specifične skupne vrednote, pogledi na svet in različna delovanja v najrazličnejših situacijah. Te vrednote so se oblikovale v otroštvu in  vplivajo na njihovo delovanje v delovnem okolju.

Kaj je izoblikovalo vrednote generacije Y?

Starši predstavnikov generacije Y so zelo veliko delali, veliko so bili odsotni od doma. Svoje občutke krivde, ker so bili veliko odsotni od otrok pa so kompenzirali z materialnimi dobrinami. Posebnost je, da ta generacija ni nikoli poznala pomanjkanja.

Razlika št. 1: Razumevanje vzorčno posledične zveze

Podobna je razlika med načinom razmišljanja mladih kadrov in našim načinom razmišljanja. Naši vzorci razmišljanja so zaporedni, njihovi lahko delujejo naključno ali pa popolnoma zaporedno. Tukaj ne gre za vprašanje kapacitete, gre za vprašanje načina – kako razmišljamo.

Primer: Mi beremo knjigo od začetka proti koncu ter jemo solato pred posladkom. Zakaj? Ker razmišljamo analogno, linearno, od leve proti desni, od zgoraj navzdol. Vse gre po nekem naravnem zaporedju, kjer najprej sadiš, nato neguješ, in na koncu požanješ. Za generacijo Y je stvar drugačna. Oni ne poznajo vzročno posledične zveze. Zakaj bi morali čakati dve leti na napredovanje? Zakaj bi moral čakati mesece in mesece na povišanje plače? Odgovorov na to ne poznajo, ker so zrasli v specifičnem okolju in so nanje vplivali specifični mediji. Za njih življenje ponuja neomejene možnosti in malo pravil. Za njih vzorčno posledična zveza ne obstaja.

Razlika številka 2: Kaj je najbolj osovražena stvar na delovnem mestu?

Generacija Y preživi zelo veliko časa ob video igricah. Vprašajmo se, kakšen moraš biti, da zmagaš v video igrici? Odgovor je preprost – agresiven, hiter, pogumen. V praktično vseh raziskavah o zadovoljstvu pri delu mladih so ugotovili, da se mladi v službi najbolj bojijo prav dolgčasa. Mladi preprosto ne morejo biti na delovnem mestu, ki je običajno in dolgočasno. Zato morate tudi sami premisliti, kako boste zastavili svoja delovna mesta, da ne bodo dolgočasna.

Razlika št. 3: Delovna etika

Ena od mnogih pozitivnih lastnosti mlade generacije je, da so izredno iznajdljivi, ciljno usmerjeni in hitri. Presenetilo vas bo, da so sposobni narediti mnogo nalog bistveno hitreje, kot starejši kadri in do ciljev priti izredno hitro. Uporabite torej ciljno vodenje.

Niso boljši ali slabši, preprosto drugačni.

Potrebno je torej razumeti, da je generacija Y rasla v drugačnem okolju, z drugimi vrednotami, z drugačno vzgojo.  Niso torej boljši ali slabši od nas. Gre preprosto za to, da so drugačni. S pravimi pristopi pri vodenju, lahko iz mladih ustvarite kadre, ki se bodo brez problema vklopili v vaš tim in vam prinašali veliko dodano vrednost.

 

Tudi v Agenciji SPIN se ves čas trudimo, da sledimo novodobnemu razmišljanju ter prilagajamo delovno etiko, saj je v naši ekipi vedno več mladih. Pokličete nas lahko vsak dan na telefon 070 77 77 65 ali pa nam pišite na info@agencijaspin.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Vir: businesstitans.online

Continue Reading

Get a personal consultation.

Call us today at (555) 802-1234

Request a Quote

Aliquam dictum amet blandit efficitur.