Prodaja podjetij je v Sloveniji pogost pojav, saj se lastniki podjetij d.o.o. odločijo za prodajo podjetja iz različnih razlogov, kot so starost, želja po spremembi poslovne poti ali finančni razlogi. V tem članku bomo podrobneje pogledali, koliko podjetij se prodaja v Sloveniji in kako poteka prodajni proces.

Prodaja podjetij v Sloveniji

V letu 2021 je bilo v Sloveniji registriranih približno 108.000 podjetij d.o.o. Glede na podatke, ki jih navaja Statistični urad Republike Slovenije, se letno proda približno 3.000 podjetij d.o.o. ali okoli 3% vseh registriranih podjetij. V večini primerov gre za manjša podjetja, ki jih vodijo ena ali dve osebi, vendar se prodajajo tudi srednje velika podjetja z več zaposlenimi.

Kako poteka prodajni proces?

Prodaja podjetij se običajno izvaja preko oglaševanja na specializiranih portalih, preko poslovnih posrednikov ali z neposredno prodajo na zasebnih dogovorih. Prodajni proces običajno vključuje pregled poslovanja podjetja, analizo finančnih izkazov, oceno vrednosti podjetja in pridobivanje potencialnih kupcev.

Pri prodaji podjetja je pomembno, da se lastnik podjetja dobro pripravi na ta proces. To vključuje pripravo poslovnih dokumentov, kot so pogodbe, finančni izkazi in druge poslovne dokumentacije, ki jih lahko zahtevajo potencialni kupci. Poleg tega se je treba pri prodaji podjetja posvetovati s strokovnjaki, kot so računovodje, davčni svetovalci in poslovni pravniki.

Prodaja podjetja lahko prinese veliko koristi, vključno z ustvarjanjem dobička za lastnika, finančno stabilnostjo in spodbujanjem novih priložnosti za zaposlene v podjetju. Vendar pa je pomembno, da se lastnik podjetja odloči za prodajo le, če je to smiselno za podjetje in njegovo prihodnost.

V zaključku lahko rečemo, da se v Sloveniji letno proda približno 3% registriranih podjetij d.o.o. Prodaja podjetja je običajno zapleten postopek, ki zahteva temeljito pripravo in strokovno svetovanje.

Naše podjetje ima veliko bazo kupcev, ki iščejo že odprta, čista in podjetja brez dolgov. Zato vam lahko enostavno poiščemo kupca za vaše podjetje, vi pa na ta način prihranite čas in denar.

Za več informacij nas kontaktirate na marketing@agencijaspin.si ali na 070 7777 65.

Continue Reading

Get a personal consultation.

Call us today at (555) 802-1234

Request a Quote

Aliquam dictum amet blandit efficitur.